Vlastimil Balek

Farma Velká

Farma Výkrm drůbeže Velká vznikla v rámci Státního statku Kamýk nad Vltavou v roce 1963 jako husí farma a byla situována v malebném údolí Vápenického potoka. Postupně se přeorientovala na výkrm brojlerů. V roce 1967 byla postavena první hala na 19.000 kusů kuřat. V roce 1976 byla kompletně dobudována na kapacitu zhruba 120.000 kusů kuřat v šesti halách a takto fungovala do roku 1992, kdy v důsledku nepříznivých cen vstupů i výstupů byla výroba zredukována na kapacitu 80.000 kusů ve čtyřech halách, která je do současnosti.

V roce 1991 se využila část rušící se haly na vybudování malokapacitní porážky. Tento provoz porazí omezený počet drůbeže, který putuje přímo ke spotřebiteli, nebo slouží pro vlastní potřebu. Tímto způsobem si hlídá rodina kvalitu vykrmených kuřat.

Jako rodinná farma vznikla v roce 1996, kdy byla odkoupena od výše jmenovaného statku současnou majitelkou Ludmilou Balkovou, která v roce 1973 na farmě začínala pracovat jako ošetřovatelka drůbeže. Po šesti měsících zastávala pozici zootechnika. V roce 1981 se stala vedoucím farmy. Kuřata pod jménem „Balková" se tedy ve Velké vyrábí přes čtyřicet let.

Farma vlastní automatický náhradní zdroj elektrické energie, má vlastní studnu na pitnou vodu, haly jsou vybaveny technologiemi IMPEX, TEROZ a BIOS. Běžný provoz zajišťuje šest členů rodiny a pouze dva zaměstnanci. Všechny dodavatele tvoří české firmy, které své výrobky vyrábí dle našich českých platných norem. Společně s nimi a naším „Know-how“ se snažíme produkovat co nejkvalitnější a chutné maso.