Restovaná kuřecí játra se šalvějí a polentou

Ingredience: 1 balení kuřecích jater DZ Klatovy, asi hrst hladké mouky, olivový olej, 3 stroužky česneku na tenké plátky, pórek (bílou polovinu), hrnek suchého bílého vína, 100 ml šlehačky (lze nahradit zakysanou smetanou), muškátový oříšek, šalvěj (pokud máte čerstvou, dejte asi hrst, pokud sušenou tak zhruba jednu PL), sůl, pepř, zelená petrželka.

Ingredience na polentu: 2 hrnky vody, 1 hrnek mléka, hrnek jemné polenty, bobkový list, nastrouhaný 1 velký nebo 2 malé stroužky česneku, sůl, pepř, 50 g másla, hrst strouhaného Parmezánu.

Postup přípravy:

Nejprve si připravte polentu. V hrnci povařte vodu s mlékem, česnekem a kořením. Vhoďte máslo a až se rozpustí, nasypte za stálého míchání polentu. Na mírném ohni vařte asi 5 minut, polenta zhoustne. Pak vmíchejte Parmezán.

Poté připravte játra. Pokrájejte je na větší kousky a obalte v hladké mouce. Na olivovém oleji osmahněte lehce pórek, přidejte česnek a šalvěj, nechte rozvonět, jakmile začne česnek zlátnout, vyndejte z pánve.

Na oleji v pánvi pak osmahněte játra, přidávejte postupně, ať se olej moc neochladí, opékejte, až mají játra lehce nahnědlou barvu, pak zpět přihoďte pórek s česnekem a šalvějí, krátce opékejte. Zalijte vínem, opepřete, vařte na mírném ohni. Směs začne houstnout.

Pokud bude potřeba, přilijte trochu vína nebo vody. Přidejte špetku muškátového oříšku. Asi po 5-10 minutách osolte dle chuti, chvíli vařte. Přilijte smetanu. Za chvilku je hotovo. Nakonec vhoďte hrst nakrájené petrželky. Podávejte na krémové polentě.