Jemná paštika z kuřecích jater
Seznam ingrediencí na kupovaných paštikách není zrovna lákavý pohled. Tak, jestli chcete mít paštiku jen ze samých čerstvých ingrediencí, udělejte si svoji vlastní - prostě pravou jemnou paštičku
Ingredience: 750 g kuřecích jater DZ Klatovy, 60 g přepuštěného másla (ghí) , 300 g másla, 3 ks šalotky, 7 snítek tymiánu, 150 ml bílého suchého vína, 260 ml 30–40% smetany, mořská sůl, pepř dle chuti, větší špetka muškátového oříšku, větší špetka mletého hřebíčku, pistácie/mandle.
Postup přípravy: Cibuli nakrájejte najemno. Játra očistěte od žilek a nakrájejte na cca 1,5 cm kousky. Ve velké pánvi za vysoké teploty rozehřejte ghí a přidejte játra a lístky tymiánu. Přidejte koření a promíchejte. Až budou játra zatažená, přidejte cibuli. Důležité je, aby se játra i cibule orestovaly krásně dozlatova, takže je nemusíte míchat tak často.
Až budou játra i cibulka krásně zlatohnědé, přilijte bílé víno a počkejte, až se vyvaří zpět na tuk. To poznáte tak, že opět uslyšíte typické prskání tuku místo bublání tekutiny a také, když přivoníte, tak byste neměli cítit žádný alkohol.
Nakonec přilijte smetanu, promíchejte a zmírněte teplotu. Játra nyní osolte a opepřete a celý obsah pánve přemístěte do stolního mixéru. Směs rozmixujte dohladka. Poté asi po 50 gramech přidávejte máslo a vždy řádně promixujte, dokud nebude hmota homogenní. Až budete mít všechno máslo zašlehané, ochutnejte paštiku a případně ji dochuťte.
Pokud máte výkonný mixér, tak nebude třeba paštiku pasírovat. Pokud máte méně výkonný, doporučujeme ji propasírovat přes jemnější síto.
Jestli chcete přidat oříšky, lehce je nasekejte (nebo je klidně nechte celé) a přimíchejte do paštiky.