Francouzská gratinovaná cibulačka
Recept náročnější na přípravu, úspěch je však zaručen ☺
Ingredience: 2 ks kuřecích křídel DZ Klatovy, 2 ks kuřecího skeletu, 2 ks větší čerstvé mrkve, 2 ks větší čerstvé petržele, 1 ks celeru, hrst petrželové natě, 8 ks celého pepře, 5 ks nového koření, 2 ks bobkového listu, špetka soli, špetka mletého pepře na dochucení, 2 l studené vody, 2 ks cibule
Základ na cibulačku: 3 ks cibule, 1 lžíce hladké mouky, špetka soli, špetka mletého pepře, 30 g másla
Na dokončení cibulačky: 1 ks francouzské bagety, 2 lžíce panenského olivového oleje, 4 stroužky česneku, 50 g parmazánu (pravá cibulačka obsahuje sýr Gruyré)
Postup přípravy:
Kuřecí skelety a křídla vložíme na máslem vypečený pekáč do rozehřáté trouby 220°C na 20 min. Skelet a křídla obracíme, aby se nepřipékaly a netvořily se spáleniny. Zhruba 10 minut před dokončením pečení kostí roztopíme ve větším hrnci máslo a přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu (mrkev, celer, petržel) a restujeme zhruba 10 minut. Kuřecí kousky vytáhneme z trouby a vložíme je do hrnce s orestovanou zeleninou. Dohromady ještě vše znovu asi 2 min orestujeme, přidáme koření (celý pepř, nové koření, bobkový list) a zalijeme studenou vodou (cca 2,5 litru) podle množství a velikosti zeleniny, skeletu a kuřecích křídel.
Nyní vložíme do hrnce také cibule (cibule neloupeme celé, ale jen jednu horní slupku a ořežeme tmavé kraje!). Cibule ve slupce vložíme do hrnce spolu se zeleninou a skelety. Přidáme trochu petrželové natě a uvedeme do varu. Jakmile začne vývar vřít, ihned stáhneme na nejmenší stupeň tak, aby vývar jen mírně bublal. Necháme vařit po dobu 2 hod. Poté vývar přecedíme. Prozatím nesolíme.
Nyní si připravíme základ na cibulačku: Všechnu bílou cibuli nakrájíme na jemná kolečka a restujeme na rozpuštěném másle do doby, než bude hnědá (cca 15 minut). Potom přidáme lžíci hladké mouky, zapražíme spolu s cibulí (pozor, aby nezačala cibule černat) a poté zalijeme hotovým kuřecím vývarem. Takto zalitou cibulačku vaříme zhruba 20 min, abychom vyvařili mouku a spojili chutě. Přidáme čerstvě umletý pepř, dochutíme solí.
Bagetu nakrájíme na menší plátky a orestujeme na pánvi s olivovým olejem. Troubu rozehřejeme na 200 °C. Do polévkové misky nalejeme cibulovou polévku a na vrch vložíme orestovanou bagetu. Nastrouháme na jemné plátky (nejlépe sýrovým struhadlem) sýr Gruyré a misku vložíme do rozehřáté trouby do doby, než se sýr rozpustí a bude mít zlatavou barvu.