Uzeniny EXTRA bez E

Nové trendy v zpracování drůbežího masa

Vysoká obliba drůbežího masa a drůbežích masných výrobků u řady spotřebitelů souvisí zejména s dobrými dietetickými vlastnostmi, nízkou energetickou vydatností nízkou cenou. V současné době je snaha nahradit laickou veřejností negativně vnímaný drůbeží separát drůbeží svalovinou a syntetická aditiva látkami přírodního původu.

Co ví „běžný zákazník“ o drůbežářské masné výrobě?

Pokud bychom hledali v rámci masného průmyslu něco, co většina zákazníků vnímá negativně, byl by to zřejmě drůbeží separát. Ano, tato jinak kvalitní surovina se v očích laické veřejnosti stala synonymem nízké kvality. Řada médií, denním tiskem počínaje a internetem konče, uvádí zkreslené informace o složení a výrobě masných výrobků, které separát obsahují, které ještě umocní tvrzením o škodlivém použití chemických aditiv, alergenních bílkovin, emulgátorů a konzervantů – tzv. „éček“. V dnešní době je člověk v rámci konzumace potravin neustále vystavován zvýšenému podílu alergizujících, přídatných, konzervačních látek a barviv obsažených v potravinách. Tyto látky jsou uváděny na etiketách výrobků značkou E. Velká popularita grilování, obliba marinovaných a ochucených mas, rychlejší úpravy masa, prodlužování záručních dob a ekonomika výroby vedou výrobce k používání konzervačních látek, přídatných látek a barviv včetně zvýrazňovačů a chuti a konzervantů z řady glutamanů a dusitanů.

Veškerá výroba uzenin je dnes postavena na konzervačních a přídatných látkách a barvivech. Kde je potřeba zdůraznit hlavně tři skupiny: Konzervant: E250 Dusitan sodný obsažený ve všech druzích uzenářských výrobků a šunek. Fosfáty: E450, E451 obsažené ve většině druzích uzenářských výrobků a šunek. Látky zvýrazňující chuť a vůni: E621 Glutaman sodný - obsažený ve většině druzích uzenářských výrobků a šunek.

Zcela jisté řešení.

Drůbežářský podnik Klatovy a.s. se danou problematikou dlouhodobě zabývá vývojem nových drůbežích výrobků bez syntetických aditiv a v současné době doplnil řadu výrobků bez E o nové produkty odpovídající současným life-stylovým trendům: Kuřecí dětský párek bez E, Kuřecí Junior bez E, Kuřecí párky Extra bez E, Kuřecí šunka bez E, Kuřecí klobása extra bez E, Kuřecí libový párek extra bez E, grilovací klobásky bez E, kuřecí marinované díly s kostí a bez kosti bez E vyrobené z kuřecího masa bez použití syntetických aditiv, jejichž místo zaujaly čistě přírodní látky.

Tento nelehký úkol se ve spolupráci s českými a německými technology společnosti RAPS se po celé řadě testů a provozních zkoušek podařilo splnit. Část výrobních testů probíhala i v technologické dílně Ústavu hygieny a technologie masa VFU Brno (kde probíhaly i některé další analýzy).

Pro úspěch nových výrobků je důležité, že nově vyvinuté výrobky musí ve všech parametrech dosahovat přinejmenším stejných nebo lepších parametrů jako výrobky obsahující drůbeží separát a standardní aditiva. V rámci jejich testování jsme u nich stanovovali mikrobiologické, texturní a senzorické parametry.

V další části článku uvádíme pro přehlednost pouze grafické výsledky analýzy drůbežích párků, protože výsledky laboratorního hodnocení párků, klobás, šunky, jemného salámu a marinovaných mas dopadly podobně.

Závěr Ústavu hygieny a technologie masa Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

Po zjištění objektivních parametrů můžeme odpovědně prohlásit, že výrobce společně s vývojovými technology svůj úkol splnili. Podařilo se jim vyrobit drůbeží masné výrobky, které již na první pohled svojí světlou barvou evokují představu o skutečně drůbežím, resp. kuřecím mase. A to bez použití drůbežího separátu a syntetických potravinářských aditiv. Zároveň se jim podařilo vyvinout výrobky, který se svými parametry uchovávají i bez použití dusitanů, syntetických polyfosfátů, stabilizátorů a obdobných potravinářských aditiv. Doufejme, že se jako spotřebitelé dočkáme dalších takových výrobků.

 

Tento projekt byl řešen za finanční podpory výzkumného záměru Veterinární aspekty bezpečnosti a kvality potravin MSM 6215712402.

Grafy

Výrobky jsou nyní úspěšně prodávány na českém trhu v obchodních řetezcích

Spolupracovali a použité materiály:

Technologický tým: ing. Vařeka Karel, Drůbežářský závod Klatovy a.s.

Technologický tým: Stanislav Kočárek, Raps – CZ,

Leo Gallas, Alena Saláková, Gabriela Bořilová, Ladislav Steinhauser

Ústav hygieny a technologie masa, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

Obsah masa a množství přidaných chemických látek

Stále více zákazníků se při koupi masných výrobků zajímá o údaje na etiketě. Sledují hlavně obsah masa a množství přidaných chemických látek. „Éčka“ sice prodlužují trvanlivost a vylepšují vzhled nebo konzistenci výrobků, zároveň ale dlouhodobě zatěžují lidský organismus. Drůbežářský závod Klatovy pružně reaguje na poptávku, inovuje sortiment a investuje do vývoje nových produktů, které odpovídají moderním trendům zdravé výživy. Produktovou řadu výrobků EXTRA bez E nyní rozšířil o další produkty, a to Kuřecí klobásu EXTRA bez E , Kuřecí šunkový salám EXTRA bez E a Kuřecí libové párky EXTRA bez E.

Produktová řada EXTRA bez E spojuje vynikající chuť, které je docíleno vysokým obsahem masa, s kvalitou, kterou zaručují moderní výrobní postupy.

 

Kuřecí klobása EXTRA bez E je prémiový český výrobek bez přídatných látek, který obsahuje 82 % libového kuřecího masa. Jelikož se jedná o uzeninu, jejíž základní složkou je kuřecí maso, odlišuje se od typických klobás výrazně nižším obsahem tuku a naopak větším množstvím bílkovin. Bílkoviny na rozdíl od tuků dokáže lidský organismus mnohem lépe zpracovat.

 

Kuřecí šunkový EXTRA bez E je prémiový český zauzený výrobek bez přídatných látek Jeho devízou je vysoký obsah kuřecího masa z prsou, který tvoří celých 93 %. Velmi nízký obsah tuku řadí uzeninu mezi pokrmy vhodné k redukčním a nízkocholesterolovým dietám.

 

Kuřecí libové párky EXTRA bez E jsou velmi chutné libové párky s nízkým obsahem tuku s příjemnou konzistencí a objemově rozměrnější než běžné párky.

Nabídka