Dětské párky bez E

Složení výrobku: kuřecí stehenní řízek bez kosti s kůží 58g ve 100g výrobku, kuřecí prsní řízek kousky 10g ve 100g výrobku, voda, kuřecí kůže, jedlá sůl, bramborový škrob, extrakty koření, amarantová mouka, hroznový cukr, cukr, koření, chuťové látky, aroma, sušená třešňová šťáva, maltodextrin Výrobek bez chemické konzervace, přídatných látek (fosfátů, dusitanu) a barviv obsah tuku: max. 19%

 

 

Výrobek "Dětské párky" z Klatovských drůbežáren, mohu jen doporučit.

Mgr. Vít Chaloupka

Přední český dietolog a fitness konzultant.

Hlavní rozdíly oproti běžným drůbežím párkům

1) Párky neobsahují chemické přísady, konzervanty a barviva

Co to vlastně znamená?

V běžně vyráběných párcích se pravidelně vyskytují tyto chemické látky:

Stabilizátory skupin E 450, 451, 451 fosfáty (zvyšují vaznost vody ve výrobku), zahušťovadla E412 guarová guma, E407 Karagenany atd. (zvyšující pevnost výrobku a také vaznost vody).

 

My nahrazujeme fukční vlastnosti těchto látek - přírodní amarantovou moukou.

 

Laskavec, jemuž se také říká amarant nebo sloní ucho je známý už kolem 8000 let. Mluví se o něm jako o "dávné obilovině Aztéků". Byl ceněn pro své výživné vlastnosti a oslavován jako potrava bojovníků. Semínka amarantu jsou malá asi jako sezamová semínka a zbarvená ve škále od žluté po smetanovou. Chuť laskavce je mezi sladkou a oříškovou, tepelně upravená semínka jsou křupavá.

Náš reklamní spot

Proč bychom měli amarant jíst?

Amarant má největší obsah proteinů ze všech obilovin. Obsahuje esenciální aminokyselinu lysin, která se v ostatních obilovinách téměř nevyskytuje. Amarant má také jeden z nejvyšších obsahů vlákniny mezi obilovinami. Vyšší obsah železa než amarant má z obilovin už jenom merlík chilský. Je také zdrojem vápníku, hořčíku a kyseliny listové. Kromě toho obsahuje skvalen, nenasycený uhlovodík, který snižuje hladinu cholesterolu a pomáhá v boji proti rakovině.

Zdravotní prospěšnost:

Rakovina: Skvalen, obsažený v amarantu, může zastavit zásobování nádorů krví. Běžněji používaný olej ze žraločích jater obsahuje pouze jedno procento skvalenu, zatímco amarantový olej obsahuje osm procent skvalenu.

 

Prevence rakoviny prsu: Výzkumy zjistily, že jedna složka obsažená v semínkách laskavce může zbrzdit růst buněk rakoviny prsu.

 

Srdeční onemocnění: I když se za jednoznačného krále "požíračů" cholesterolu mezi obilovinami považuje oves, laskavec je účinný neméně. Nabízí tak schůdnou variantu pro ty, kdo mají na oves alergii nebo jimž jednoduše nechutná.

 

Diabetes: Zjistilo se, že amarant napomáhá při prevenci hyperglykemie a je schopen mírnit komplikace spojené s cukrovkou. Během studie na diabetických krysách amarant výrazně snižoval hladinu jejich sérové glukózy, zvyšoval hladinu inzulinu v krvi a vracel do normálu ukazatele zvýšené činnosti jater.

2) Konzervanty v běžných párcích. U nás výtažek třešně.

Konzervanty: Dusitan sodný E 250 – takzvaná dusitanová (peklovací sůl):

Patří mezi ostře sledované přídatné látky, co se týče nežádoucích účinků na lidské zdraví. Látka může být karcinogenní a způsobuje ztrátu schopnosti hemoglobinu přenášet kyslík v těle. Uzeným masným výrobkům dodává charakteristickou chuť, barvu a zabraňuje růstu bakterií.

Funkční vlastnost dusitanu sodného je nahrazena – výtažkem třešně Acerola s vysokým obsahem přírodního vitamínu C

Acerola je keř jehož zralé, cihlově červené plody jsou velmi bohaté na vitamin C (obsah tohoto vitaminu je u aceroly až 30× vyšší než ve stejném množství pomeranče). Dále obsahuje vitamíny A, B6, bioflavonoidy a minerály, zejména železo, vápník a hořčík. Pochází ze severních států Jižní Ameriky. Do Evropy se dostala z Brazílie. Roste jako keř nebo nízký stromek.

3) Dále se běžně požívají látky zvýrazňující chuť a vůni

Co to vlastně znamená?

Látky zvýrazňující chuť a vůni: E621 Glutaman sodný

Je sodná sůl kyseliny glutamové. Je to jedna z nejpoužívanějších přídatných látek pro její schopnost zvýraznění chuti. Použití látky je pro ochucení mražených masných, drůbežích, zeleninových a dalších výrobcích, instantních polévkách, směsích koření, hotových jídlech, sojové omáčky a mnoha dalších. Tato látka je často uváděna jako kořenící přísada. Především čínská kuchyně má široké použití glutamanu sodného. Zvýšený příjem této látky může způsobovat bolesti hlavy, zvracení, nevolnosti, dýchavičnost, astmatické potíže, popř. i halucinace. U lidí, kteří jsou citliví na tuto látku a pozorují po jejím požití popsané potíže, se doporučuje této látce vyhýbat. V ČR je používání glutamanu sodného povoleno v omezeném množství ke všem potravinám.

 

U nás jsou funkční vlastnosti těchto látek nahrazeny – chuťovými látkami přírodního charakteru

 

Jedná se o kvasničné extrakty vzniklé při fermentaci kvasnic. Tylo látky jsou získávány z přírodní suroviny (kvasnice) a kvalitně nahrazují složky chuťových zvýrazňovačů z řady glutamanů a isoinátů.

 

Při výrobě je použito 68% kvalitní kuřecí svaloviny obsahující nízký podíl tuku a vysokou nutriční hodnotu.