Napsali o nás

Naše "Kuřecí dětské párky bez éček" zvítězili v testu dětských párků

Napsali o nás na TN.cz dne 13.9.2013 v článku TEST DĚTSKÝCH PÁRKŮ

Nutriční terapeutka Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy hodnotila kvalitu párků pro děti a v článku zveřejněném na TN.cz radí, jaky mastný výrobek pro děti je kvalitní: "Podívejte se na složení, mělo by být co nejjednodušší, aby přídatných látek, které jsou nezbytnou součástí uzenin, nebylo příliš," říká. Výhodnější jsou samozřejmě ty, kde je co největší obsah masa a co nejméně tuků.

Foto: Martin Chamer / TV Nova

 

Je také třeba počítat s tím, že párky jsou z různého masa, takže platí, že kuřecí jsou lepší než z vepřového masa, podstatný je totiž obsah tuku. Naopak obsahem vitamínů, který někteří výrobci uvádějí jako přednost na obalech, se příliš nezabývejte. Uzeniny rozhodně nejsou tím, odkud by se dítě mělo naučit přijímat vitaminy. Tuto roli nechte zelenině, ovoci, kvalitnímu pečivu či mléčných výrobkům.

 

Při výběru bohužel nemůžete brát jako vodítko obsah soli, výrobci jej nemusí uvádět. Podobné testy ale již mnohokrát ukázaly, ž v párcích pro děti není soli méně než v těch, které jsou prvotně určeny pro dospělé. Vždy ale platí, čím menší nožička, tím lépe. Dítě, které má rádo párky, určitě nedokáže sníst jen polovinu.

V testu párků zvítězily kuřecí dětské párky

1.místo: Kuřecí dětské párky bez E

Značka: DZ Klatovy

Výrobce: DZ Klatovy

Hmotnost (g): 250

Cena: 32,90 Kč

 

Foto: Martin Chamer / TV Nova

 

Složení: kuřecí stehenní řízek bez kosti s kůží (58 %), kuřecí prsní řízek kousky (10 g), kuřecí kůže, jedlá sůl, bramborový škrob, extrakty koření, amarantová mouka, hroznový cukr, cukr, koření, chuťové látky, aroma, sušená třešňová šťáva, maltodextrin.

 

Množství masa na 100 g (%): 68

Energie na 100 g (kJ): 841

Bílkoviny na 100 g (g): 13,8

Sacharidy na 100 g (g): 2,7

Tuky na 100 g (g): 15

Energie na 80 g (kJ): 673

Bílkoviny na 80 g (g): 11

Sacharidy na 80g (g): 2,2

Tuky na 80 g (g): 12

 

Hodnocení vhodnosti pro dětskou svačinu: Tyto párky vítězí. Mají nejnižší obsah tuku a nejvyšší obsah bílkovin, což je dáno použitím téměř 70 % kuřecího masa. Jako jediné z hodnocených párků neobsahují dusitan sodný (E250). Jsou prosté i dalších přídatných látek, což je pozitivní.